På Kryddhyllan

dorthe

ETT HUS FYLLT AV KRYDDOR, KÄRLEK & MÄNNISKOR

Johns Place är det lilla väderbitna huset nere på Apelvikens strand i Varberg. Restaurangen har funnits här sedan i början av 1970-talet då holländska Jan Bakker startade upp verksamheten. 1990 övertog familjen Florin strandhuset. Redan sedan starten har fokus legat på den stora träkolgrillen som är restaurangens glödande hjärta. Det är här den mesta av vår magi skapas tillsammans med riktiga bra råvaror och våra egna kryddblandningar. Detta enkla och ursprungliga sätt att tillaga mat får fram varje råvaras styrka och unika egenskaper. Genom åren märkte vi att det fanns ett genuint intresse hos gästerna för hur vi tillagar våra råvaror på grillen. Det startade en tanke om att få fram en smak av John`s i gästernas egna kök. Idag finns våra handgjorda, egentillverkade kryddor, glazer och andra tillbehör i en rad butiker och är produkter av en personlig karaktär som är typiskt för John`s Place. De framhäver det bästa hos alla sorters kött, fågel, fisk och borgar för en fantastisk upplevelse vid grillen.

Välkomna in till mitt kök!

Dorthe Florin

all-spices
Få en smak av Johns Place fast hemma!

LAGA VEGETARISKT MED LAMMKRYDDA & OLIVSALT

Baka rotselleri i ugnen tills du känner ett litet motstånd med en provsticka. Skiva den sedan i ca: 1-2 cm skivor. Grilla eller stek i olivolja eller smör. Krydda med lammkrydda och olivsalt, alternativ cajunkryddan beroende på vad du väljer för tillbehör till rotfrukten. Om man t ex gör en kikärts- och ärtpuré då är det fantastiskt gott med cajunkryddan. Mixa hälften kokta kikärtor och hälften kokta gröna ärtor mixa med lite olivolja. Toppa med fräst svamp (gärna lokal Ostronskivling) Enkelt att göra och otroligt gott!

olivsalt standing position
lamb-herbs

DET POPULÄRA LAMMET!

Vårt populära lamm har inte alltid varit så lockande på vår meny. Idag är det en klassiker och något som de flesta starkt förknippar med John`s Place. I början på 90-talet ville familjen Florin bredda hallänningarnas smaklökar med något klassiskt från det franska köket. Det var inte mycket som kunde klassa ut den då mycket populära fläskfilén. På menyn stod att läsa, att om man inte blev nöjd med lammet kunde man beställa in något annat valfritt från menyn! Lammet åkte alldrig tillbaka in. Första året såldes 5 kg, nästa år 1000 kg och sedan har det rullat på! Idag är lammet vår populäraste bästsäljare på menyn! Visste du att man kan använda lammkryddan för att göra det goda lammsmöret!

Att göra lammsmör är hur enkelt som helst! Krossa vitlök efter egen smak och behag, smält smör och använd ganska rikligt vår lammkrydda, blanda samman och häll över den nygrillade lamminnerfilèn!

Vår lammkrydda är otroligt god till både kött och fisk men den passar även bra till kyckling och vegetariskt. Den kan med fördel användas på rotfrukter som rostas i ugn.

VÅR CAJUNKRYDDA

En torrkrydda som är mångfaciterad. Kryddan har sin bas i de fyra hörnpelarna inom den karibiska matlagningen med kryddpeppar, nejlika, muskotnöt och spiskummin. Kan användas till fisk, kyckling, vegetariskt och tacos.

 

RECEPT

FISK I UGN MED STING

Torrkrydda rikligt en bit färsk lax eller röding med vår cajunkrydda. Baka i ugn tills den fått en fin rosa färg. Servera tillsammans med en kallrörd sås gjord på cremè fraiche fetaost,en klick majonäs och cajunkrydda.

28310819-origpic-1c5a0d
RECEPT

SMARRIG HÖSTGRYTA MED BIFFKRYDDA

600 g grytbitar från oxe

2 gula lökar

1 liter kantareller

1 liten köttbuljong

3 dl grädde

0,5 l rödvin

John`s Place egna beefkrydda efter smak

salt och peppar

 

Gör så här:

Hacka löken och fräs i rapsolja i en lagom stor gryta tills den blir lite mjuk.

Krydda köttbitarna med vår beefkrydda efter smak peppar och salt, tillsätt detta sedan med löken och låt steka en stund.

Stek kantarellerna vid sidan om i lite smör.

När köttet har fått färg häll på buljong och rödvin och låt det sedan stå under låg värme ca en timme.

Smaka av om du behöver mera salt och peppar. När köttet känns bra och smaken passar dig så häller du i grädden och låter stå en stund till.

Cutting entrrecote

SPICY HONEY GLAZE

Johns Place glaze är en glaze som penslas på alla sorters kött under grillning och precis innan det är färdigt. Utmärkt till att smaksätta varma och kalla såser.

RECEPT

PULLED BEEF MED VÅR HEMMAGJORDA BBQ

Koka oxkött i vatten tillsammans med morot, lök, salt, selleri. (oxkött som är lämpligt för långkok t ex bringa, högrev, oxsvans eller revben) koka tills köttet börjar falla isär. Häll av vattnet och lyft ur köttet.

Dra isär köttet och smaka upp med vår bbqsås, salta och peppra efter eget behag. Man kan även smaksätta med mörk öl. Servera i nygräddade tacobröd med en hemmagjord gurksalsa.

RECEPT

GURKSALSA

Skala och kärna ur gurkan, hacka ned den i små bitar. Blanda med finhackad salladslök, färsk koriander, limejuice och en skvätt olivolja. Den här tacosen tar fredagsmyset till en helt annan nivå!

15