Bellingham wines – hantverk och historia

Bellingham wines – hantverk och historia

7a4974_83f2d5c2a85b40a8a1d130a28bec62b4

Hantverket och profilen för Bellingham wines formades redan på1950-talet av Bernard Podlashuk. Hans nyfikenhet för att skapa det unika vinet och hitta de oväntade smakkombinationerna präglar även dagens vinmakare på gården.

Historien om Bellingham wines startar redan 1693, men det är 1943 gården får sitt genombrott och blommar ut genom entreprenören Bernard Podlashuk. Bernard och hans fru Fredagh börjar restaurera huvudbyggnaden, trädgårdarna och vinodlingarna, till sin hjälp har de 13 italienska fångar från kriget som omplanterar varje odling.

Paret hungrar efter kunskapen att odla vin och reser till Frankrike för inspiration. Efter denna resa kommer de tillbaka till Sydafrika och lanserar landets första rosé 1949, deras “premier grand cru” som är ett torrt vitt vin, lanseras 1959 och den första renodlade Shirazen buteljeras i Bellingham Manor 1956. Dessa tre viner blir grunden till vad som ska representera Bellingham wines än idag, ett särskilt fokus på att framhäva den sydafrikanska frukttexturen. En långsam mognad på ekfat som förstärker strukturen utan att påverka druvans naturliga egenskaper. Ett resultat som ger hög fräschör och komplexitet hos både de röda och vita vinerna.

Vinmakare och odlingsexpert
Bellinghams chefsvinmakare sedan 2004 heter Niël Groenewald. Niël är välkänd för sin kunskap om jordarna, klimatet och de olika druvsorternas egenskaper.

Stephan Joubert är odlingsexpert och har jobbat för Bellingham wines sedan 2005. Hans jobb och expertis är att välja ut druvor med rätt förutsättningar för att skapa just det typ av vin de vill producera. “Wine is made in the vineyard”, säger Stephan. Hans passion är att förstå och lära sig mer om alla de yttre påfrestningar som påverkar processen från vinranka till vin.

7a4974_33dacbe3000c4cea96a7ef4499bce723

Bellinghams viner
Niël Groenewald och Stephan Joubert arbetar tillsammans med att välja ut de bästa skördarna från Bellinghams odlingsområden i kapprovinsen. Alla druvor skördas för hand, för att garantera det bästa urvalet till deras viner. De flesta av deras odlingar ligger nära kusten och i områdena runt Franschhoek. Niël Groenwald säger: “The analogy explaining this the best is that all the flowers in your garden can’t flower at the same time and therefore you can’t expect to make the best Chardonnay and Shiraz from the same region. Different regions for different varietals”.

7a4974_01dbb13429e94ff39e749a9c0193f4d5

 

Den exklusiva Bernardserien

Bernardserien är skapad till ära av Bellinghams grundare Bernard Podlashuk. Han blev berömd som en vinmakare med beslutsamhet, nyfikenhet och viner med karaktär. Bernard var en pionjär i den Sydafrikanska vinindustrin.

Bernardserien är ett hantverksmässigt vin som hyllats för sin genomgående moderna stil med detaljrikedom, karaktär och ett fascinerande slutresultat.

Bernardseriens tre unikum enligt Niël Groenewald, vinmakare på Bellingham.
“Vår Chenin blanc har en hög koncentration av frukt. Den uppnår vi genom att använda vinstockar som är över 45 år gamla”.

“Vi experimenterar gärna med variationer av skördar och sorter, vi har minst 24 variationer att välja mellan varje år. Druvor vi tror på och som vi har upptäckt trivs extra bra här är Roussane, Marsanne och Viognier. Det Sydafrikanska klimatet ger dem en friskhet och elegans som skiljer sig från de traditionella druvorna Sauvignon blanc och Chardonnay. Vi går nya vägar genom att blanda olika skördar från dessa druvsorter och det öppnar dörrar till nya smakkombinationer som du sällan hittar i Sydafrika”.

“I framställningen av alla våra röda viner handsorterar vi druvorna och låter vinet sedan jäsa i samma tunna som det därefter lagras. Vi gör stickprover för att se färg och smak på utvecklingen av vinet. Ingen modern utrustning används i framställningen. Detta sätt är väldigt arbetskrävande men ger oss det resultat vi vill ha för att matcha de bästa vinproducenterna i världen. På sättet vi arbetar uppnår vi en tydligare och bättre eksmak men behåller fortfarande en friskhet”.

 

7a4974_7484a57bcb134b2987a212ba043436eb

Bernard Series pinotage kommer från 17-åriga bush vines som växer i urtida, vittrad granitjord utan bevattning. De låga vinstockarna (på franska ”gobelets”) odlas i en enda utvald sektion av vingården i Stellenbosch och skördas vid optimal mognad.

 

Whole Bunch Rousanne är en specialpressad Rousanne (enligt whole bunch-metoden). Sällsynt som vin endast på denna vita druva och en smakupplevelse utöver det vanliga. Ett unikt och intrikat vin med toner av kiwifrukt och ananas, mot bakomliggande aromer av örtte och fynbos (sydafrikansk buskvegetation) som övergår i en integrerad eftersmak av honung och ektoner.

7a4974_d22cbaf51872463297e0ea578262cd6f

The Bernard Series är en hyllning till Bellingham Wines grundare Bernard Podlashuk, den banbrytande och orädda visionären som var med och formade Sydafrikas moderna vinhistoria. Produkterna representerar den nya världens viner med intrikat och individualistisk karaktär genom djärva experiment med nya druvsorter och vinstilar, helt i Bernard Podlashuks anda.