Möt männen bakom succén Senor Habanero!

Möt männen bakom succén Senor Habanero!

 

IMG_0363

Foto: Krickelin

Har du smakat på en Purple UFO? Det är en av de frågor du kan tänkas få om du samtalar med en habaneronörd, om du sitter med två habaneronördar som samtalar med varandra…. så kan det hända att DU efter ett tag börjar se ut som ett UFO? Det är svårt att inte ryckas med i entusiasmen när Senor Habanerokillarna sätter igång och berättar om sin stora passion – habaneros! Det är ganska många frågetecken kring de här chilisarna? Eller kan man kalla det för Chili? För vad är det för skillnad på en chili och en habanero? En sak är säker, de väcker nyfikenhet och det är allt annat än nördigt!

I helgen kommer de båda att vara med på strandfesten i Apelviken den 5- 6 Augusti i mattältet. Passa på och kom förbi och käka senor Habaneros mat, de utlovar det hetaste på den här sidan tvååkers kanal. Det blir något med rejäl sting för smaklökarna eller för den mera blygsamme något mildare, oavsett hetta, blir det svettigt supergott!

beach party_Kristin__Lagerqvist-2683

Foto: Krickelin

Vi träffar de två bästa kompisarna och kompanjonerna Inge Andersson och Per-Anders Rolofsson i Tvååker i Inges växthus. Inge berättar att straxt innan vår ankomst kom en förbipasserande på gatan och ropade om det var han som var Chilikungen? Det hela slutade med att mannen glatt gick därifrån med två stycken nya habenorplantor under armen och med en nyvunnen kunskap om hur man kan lyckas med dem! Att lyckas med sina habenoroplantor kräver att de aldrig torkar ut, mycket vatten och mycket näring! Och visste du att chiliplantor är mer än bara en ettårig planta, Och ja habanero är en en slags chili!

IMG_0532

Färsk & god chili. Foto: Senor Habanero

Chilikungar eller inte, en sak är säker, de här killarna har störtkul på jobbet och de har en ganska stor risk att bli utsatta för succé vad de än tar sig till. Passion, drivkraft, humor och en enorm sprudlande kreativitet. Ideérna haglar om vad som är nästa projekt. Hur gör de då när de får en idè?
Vi exprimenterar inte! Vi kokar såsen och sen är det färdigt! Tanken är ganska klar när man väl börjar med en sås, själva processen sker i försnacket, där sker allt, allt sker i stunden. Allt blir bra, allt blir alltid bra! Det kanske är det som är själva konceptet, att det alltid blir bra säger de och skrattar.

Så här ser några av deras produkter ut. Det finns ytterligare en kille i teamet, Lars Glendell Han sköter det mesta kring layouterna på på etiketterna.

IMG_0539

Foto: Senor Habanero

Hur började då det hela? För två år sedan hade de ca 60 hinkar egenodlade habaneros och över ett glas vin och en cigarr en kväll bestämde de sig att de skulle bjuda på en hemmagjord chili till cykelfesten. Det var bara en kul grej och från början en rolig hobby men de insåg ganska snart att det här kan bli något! Sedan var de med på Strömma Farmalodge med två olika sorters produkter och de sålde snabbt slut på allt de hade med sig. De fick en massa respons och folk var genuint intresserade av deras hobby. Det blev ett lyckorus och en tanke om att detta skulle kunna funka!

IMG_0537

Cigarro: En rökig tomatsalsa smaksatt med fänkål som kan få vilket fredagsmys som helst att bli riktigt svettigt! Foto: Senor Habanero

När de inte kokar såser och odlar habanero i sina källare hinner de med livet som småbarnsföräldrar och sina andra jobb. P-a som han också kallas, är barberare och arbetar även med ungdomar, Inge jobbar som kock på Gästis. Såserna kokar de på de mest märkliga tiderna på dygnet för att hinna med. En sak är de båda rörande överens om, de älskar stark chili, men det behöver inte vara idiotstarkt! De vill att chilin ska vara en smakupplevelse och ingen käftsmäll. Det finns ingen anledning att göra det äckligt och oätligt. Istället värnar de båda om att få fram citrustonerna, parfymigheten som faktiskt finns i habaneron! Det är oljan i chilin som är stark! De vill helt enkelt laga mat, god mat med chili!

IMG_0531

Såskok med hetta! Foto: Senor Habanero

Det som de båda tyckte var extremt stark i början av sin chilikarriärr är ingenting i jämförelse med vad de klarar av nu. Man har vant smaklökarna! Inge nyper av en Purple UFO och tar ett bett och börjar tugga. Och man ser hur starkt det är…lite grimascherande utspelar sig och vi andra skruvar nervöst på oss. Lite hjälteblickar får han allt av oss efteråt! När inge smakade på en Dorseth Nagria en gång, denna chili är inte bara rasade het, den är en av de hetaste i världen då den kan ha över en miljon i Scovillegrader, blev det en bizarr freakshow! Han blev rejält panikslagen för det gjorde så ont. Ingen trevlig upplevelse alls! Förutom just den gången är chili det trevligaste han vet!

IMG_0501

IMG_0503

Purple UFO är en sällsynt chiletyp av okänt ursprung. Plantan, som har ett upprätt växtsätt, blir cirka 1,3 meter hög i kruka och ännu högre på friland. På avstånd ser chilifrukten ut som ett UFO.

Man läser ju ofta vad hälsosamt chili ska vara, men hur är det att arbeta med Chili? När de kokar Carolina Reaper i 50-liters grytor går det knappt att vara i rummet vid tillagning. Carolina Reaper är utsedd till världens starkaste chili. Kroppen reagrerar så starkt på ångorna och man blir alldeles rödflammig på armarna. De måste mortla sitt chilisalt under fläkten för annars blir det blir det en sådan stark effekt i kroppen. Så yes, det är hutlöst starka saker de jobbar med. Vi antar att det är handskar som gäller vi tillagning och inget kliande i ögonen! De nämner också att de kan stinka chili ibland och att det inte alltid är så angenämt för omgivningen.

IMG_0529

Foto: Senor Habanero

Medan andra kanske har ett bibliotek med böcker har de båda ett gediget bibliotek av 150 olika sorters chilifröer. Nya fröer skickar de efter på Jalapenio.nu eller så byter man fröer med andra chilinördar. Man får ganska många fröer från en habanero. Köper man kan det bli ganska dyrt, 6 st fröer kan kosta runt 30 kr. I sina källare har de just nu över 250 plantor. Vissa sorter är svåra att få tag på, en del är svåra att odla. Som mest har de haft 680 plantor!

IMG_0502

IMG_0543

Med en ständig ström av nya ideér och inga begränsningar i det de gör och att de har så sjukt roligt tillsammans när de gör sina såser gör det här ganska unikt. Drömmen är att det här ska ta över mer och mer!

Här är de bådas favoritHabarneos:

Magi Purple- För sitt utseende skull.

Mulato De Isleno – För smaken.

Fatali White- Fruktig Citrussmak.

Shizito: En japansk habanero En mild chili, jättegod att wooka och äta som den är.

En sak är säker, det här är något alldeles unikt som kommer att bli stort! 

Ni träffar dem på strandfesten i helgen 5-6 Augusti!