Allt du bör veta om en struts…

Allt du bör veta om en struts…

oudtshoorn-struts-85882cc1a8935e6e0530ccd194f34ea6

Vi har ju en gammal favorit på vår meny igen- struts! För er som aldrig smakat på struts kan vi berätta att det röda fågelköttet innehåller nästan inget fett alls. Magert & fantastiskt mört! Det påminner lite om ox- och kalvkött fast smaken går med en mild ton av lite vilt. Det kräver en snabb tillagning på grillen så den inte förlorar sin mörhet.

För er som är nyfikna på lite strutshistoria har vi googlat loss lite: Under romartiden var strutsen främst efterfrågad för sitt kött, och eftersom den var ett exotiskt djur användes den även i venatio (jaktspel) på arenorna. Strutsar har annars främst jagats och fötts upp för att det funnits en efterfrågan på strutsfjädrar, men även strutsens skinn har tagits tillvara. Strutsfjädrar förekommer som hattprydnader bland annat i landsknektsmodet och under 1800-talet. Under 1700-talet var strutsen nära att utrotas på grund av en allt för intensiv jakt. Under 1800-talet började man föda upp strutsar på farmer. Efter första världskriget avtog efterfrågan på strutsfjädrar, men på 1970-talet fick strutsuppfödningen ett nytt uppsving. På senare år har strutsköttet fått en allt viktigare betydelse.

I Sydafrika finns ett enormt utbud av struts där de lever utomhus i naturliga miljöer på stora inhägnade strutsfarmar. Köttet kommer i 3:hand. Man föder främst upp dem pga av deras slitstarka skinn & fjädrar. Strutsen har sedan förra sekelskiftet varit en källa till inkomst för farmarna. Då var strutsfjädrarna värda sin vikt i guld som accessoar till bland annat hattar. Numera säljs framförallt köttet och lädret. Skinnet används för att göra exklusiva väskor, plånböcker, bälten och mycket mer. Strutsskinn är otroligt slitstarkt och blir bara vackrare med slitage, det är världens näst starkaste läder efter krokodilskinn. Viste ni att strutsolja är fantastiskt bra för hudproblem? Oljan utvinns ur strutsen fett. Oljan håller huden smidig och ung! Även tvål och andra hygien-produkter tillverkas av strutsens fett.

1 strutsägg innehåller lika mkt som 24 hönsägg så har man en stor familj kan det räcka med 1 strutsägg till äggröran på frukosten. 1 person på 80-90 kg kan stå på ett strutsägg utan att det går isönder av vikten. Ganska imponerande!

oudtshoorn-agg-struts-20d6e81e73398ac959f2d5c43dbdce84

Ofta lever strutsen i små familjer, som består av en hane och två eller tre honor. Honorna i en grupp lägger tillsammans upp till 20 ägg i en fördjupning i sanden. Ägget som är det största bland fåglar är vitgult, dess längd kan vara 14 till 15 centimeter och väger cirka 2 kg vilket är 1 % av strutsens vikt. Ruvningen görs av bägge könen och ibland överlämnas äggen bara åt solvärmen.

Strutsen är aktiv på natten och dess föda består huvudsakligen av gräs och korn. Ibland tar den också insekter eller andra smådjur. Vid torra tider föredrar strutsen växter som är rika på vatten. Den har inga tänder och ingen kräva och sväljer därför stenar och andra föremål som hjälper att bryta ner födan i djurets mage. Strutsen använder bland annat sina fjädrar för att skugga sina ungar och hanarna nyttjar dem även när de utför en sorts parningsdanser. Strutsen kan bli 50 till 60 år gammal. Man blir ju inte annat än lite imponerad av de här djuren!

Vår chef har även testat att rida på en struts. Det var en högst chockartad upplevelse!  En struts är otroligt snabb och kan komma upp i en hastighet av 70 kilometer i timmen. Hon inflikar att det var för en herrans massa år sedan och för ett x antal kilo sedan i Sydafrikas strutshuvudstad Oudthoorn. Man sitter under vingarna och håller fast sig i halsen vilket man även styr ridturen ifrån. En högst besynnerlig ridtur som hon gärna inte gör om! Här finns massor av strutsfarmar och ett flertal av dem kan man besöka för att få en nära upplevelse med dessa fantastiska fåglar. Att besöka en strutsfarm innebär att man får uppleva närkontakt med ett av Afrikas mest besynnerliga djur. Under ett besök på en strutsfarm kan du få känna vara med om kläckning av strutsägg (om du har tur), mata och klappa strutsarna.  Rida på strutsar får man bara göra om man väger mindre än 75 kg. Visste du att en struts väger ca 160 kg. Oudtshoorn som är strutsarnas mecka i Sydafrika ligger i området Klein Karoo som är en halvöken med mycket torrt klimat, som passar utmärkt för strutsar. Orten ligger vackert insprängd mellan vackra bergspass och vackra dalgångar.

Här kommer ytterligare en strutsuppdatering om talesättet att “sticka huvudet i sanden”

Att strutsen vid fara skulle gömma sitt huvud i sanden är en väl utbredd missuppfattning inom populärkulturen. Den äldsta kända källan till detta påstående härstammar från Plinius den äldres Naturalis Historia som skrevs cirka 50-70 e.Kr. I boken om fåglar skrev han om strutsen: om de gömmer sitt huvud och sin hals i ett buskage så tror de att de är helt dolda. Detta påstående har senare förvanskats till att de vid fara skulle gömma sitt huvud i mjuk sand. Denna missuppfattning har lett till talesättet att “sticka huvudet i sanden”. Bara så ni vet…..

….och skulle ni oväntat möta på en struts så håll ett rejält avstånd till den, den  kan nämligen sparka ihjäl människor och djur om de känner sig trängda, bara så ni vet om ni mot förmodan skulle känna er lite kelsjuka med denna enormt intressanta fågel.