Huset

 

Välkommen till John’s Place! Till det låga, väderbitna trähuset mitt på Apelvikens strand. Så nära havet att fönsterglasen täcks av saltvatten när kulingen viner från väst. Året om kan gästerna njuta av Kattegatt från första parkett i det nya ombonade orangeriet. På vintern värmer brasan i den magnifika öppna spisen.

På John’s följs inga trender. Den unika stämningen har byggts upp under de år som Dorthe Florin har ägt restaurangen. Varje lykta, varje kudde, varje stengodstallrik du äter på, är omsorgsfullt utvald av Dorthe själv. Så har stilen på John’s vuxit fram. Bit för bit, precis som ett kärleksfullt inrett hem.

Maten

På John’s Place tillagas maten över öppen eld. Här finns ingen fritös och inget stekbord. En enkel gasspis till de berömda såserna, det är allt. Istället är det den stora träkolgrillen som är restaurangens glödande hjärta. Detta enkla och ursprungliga sätt att tillaga mat får fram varje råvaras styrka och unika egenskaper.

Men enkelheten har ett pris. Det går inte att fuska! Att laga förstklassig mat över öppen eld kräver extraordinära råvaror. Därför är den icke förhandlingsbara regeln på John’s: Det spelar ingen roll vad det kostar, råvarorna i köket ska alltid, alltid, vara av högsta klass.

Att köttet kommer från djur som fått ströva fritt och utomhus året om är en självklarhet. Likaså att menyerna är säsongsbaserade så att råvarorna tas till vara när de är som allra bäst. Rotfrukter, grönsaker, frukt och bär – så långt det är möjligt är de ekologiskt odlade. Dorthe Florin växte upp på en av Sveriges första ekologiska bondgårdar. Det har starkt präglat hennes syn på vad som är bra mat och hon vet exakt vad hon vill ha: det bästa.

PERSONALEN

Om den stora träkolsgrillen är John’s Place hjärta så är personalen dess själ. I köket arbetar John´s fantastiska kockar och övrig personal under ledning av Merlijn Schenk. Respekt för både råvaror och miljö genomsyrar allt Merlijn gör i köket. Tillsammans med hans erfarenhet och skicklighet är detta grunden för den kvalité som är John’s signum.

Alla som arbetar på John’s är handplockade och utvalda av Dorthe, utifrån lika delar kompetens och personlighet.

Ledorden är vänlighet, människokärlek och närheten till ett leende.

Kort sagt: På John’s arbetar människor som tycker om människor!

DORTHE FLORIN

1990 fäste Dorthe Florin för första gången blicken på det vindpinade huset vid havet. Hon såg vad som gömde sig under restaurangens då slitna yta. Familjen Florin, med sina gedigna kunskaper om mat och vin, bestämde sig för att lämna dåvarande hemlandet Schweiz och göra John’s Place till sin egen dröm. Många år senare har John’s Place byggt upp ett renommé som få restauranger kan drömma om.

Den som besökt Dorthe Florins restaurang vet att på Johns får man alltid fantastisk mat men också – vilket är lika viktigt – en upplevelse för alla sinnen.

VÄLKOMMEN HEM!

På John’s är ytterdörren låst. För att komma in får du ringa på klockan! Ofta är det Dorthe själv som öppnar. Att välkomna varje gäst vid dörren är en viktig tradition på John’s. Eller som Dorthe säger:

Genom att hälsa i dörren får jag en relation med var och en av mina gäster. Jag vill att de ska känna sig så trygga att de kan framföra önskemål och synpunkter under kvällen – även om det är något de inte är nöjda med. Eftersom jag bor i samma hus som restaurangen, är John’s hemma för mig på så många sätt. Varje gäst ska känna sig sedd och välkommen – välkommen hem till John’s och välkommen till mig.

Så vem var John?

Jo, Jan (John) Bakker kom till Varberg från Holland. Året var 1970 och möjligen närde han en dröm om havet och om kvinnor och sång. Det dröjde inte länge förrän den nya restaurangen John’s Place var ett begrepp på Västkusten.

När Jan sålde restaurangen till familjen Florin flyttade han tillbaka till Holland, där han tillbringade resten av sina dagar.

Ett av Jan Bakkers signum var alla de tusentals blåsfiskar som fästs i taket. Idag är det mesta omgjort sedan restaurangens barndom, men vid baren finns blåsfiskarna kvar. En hyllning till den gamle holländaren!